Matić: Tekst u Ilustrovanoj obespokojio sve građane

U saopštenju koje je potpisao predsednik Komisije Veran Matić podseća se i da je 2. novembar Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti ubistava novinara i upozorava na to da je nasilje nad novinarima u porastu u regionu, kao i u celom svetu.

"Takav tekst u državnoj Ilustrovanoj Politici obespokojio je sve građane koji su poverovali da država neće ubijati novinare i da se ubistva neće pravdati državnim interesom. Ovo drugo je podjednako važno kao i prvo", ukazuje se u saopštenju.

Komisija navodi i da zbog toga pozdravlja to što je predsednik Srbije osudio ovaj tekst.

"Aleksandar Vučić je time otklonio svaku sumnju da država, preko medija u državnom vlasništvu, "namiguje" sudijama u slučaju Ćuruvija ili sugeriše kako se, kad su neposlušni novinari u pitanju, ovde ništa nije promenilo

"To je utoliko važnije što, do Aleksandra Vučića, nijedna vlast nije imala političku volju da istraži i procesuira ubistvo Slavka Ćuruvije", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se izražava i duboka uznemirenost "poslednjim odlukama sudskog veća u procesu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije", koje Komisija vidi kao "nastavak lošeg vođenja tog postupka koje je posebno uočljivo kad je reč o izbegavanju da se izvedu svi dokazi".

Komisija ocenjuje da je Ilustrovana Politika ove nedelje "kompromitovala sve dosadašnje napore srpskog društva i države da zločini nad novinarima ne ostanu nekažnjeni" i izražava bojazan da sudsko veće u slučaju Ćuruvija ne učini to isto.

Kako se naglašava, skandalozna uređivačka odluka da se na naslovnoj strani objavi slika besnih pasa koji se u tekstu na unutrašnjim stranama poistovećuju sa jednim brojem redakcija u Srbiji, bila bi čudovišna čak i da taj tekst ne potpisuje bivši urednik Politike Ekspres.

"Reč je o listu koji je Slavka Ćuruviju proglasio za neprijatelja države samo nekoliko dana pre nego što će pred svojom kućom biti 'ustreljen kao pas'", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, 20 godina kasnije, Đorđe Martić koristi isti preteći ton kada sa prezirom govori o kolegama i likuje nad njihovom sudbinom.