EU donirala Srbiji novu opremu za analizu vode i vazduha

Predstavljanju savremene opreme kojom je unapređen sistem monitoringa voda i vazduha u Srbiji prisustvovali su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Radović je nakon obilaska Nacionalne laboratorije u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao da će zahvaljujući doniranom opremom standardi Agencije za zaštitu životne sredine biti u potpunosti usklađeni sa propisima EU.

''Srbija je dobila najsavremeniju opremu u regionu u vrednosti od milion i po evra. Završena je veoma zahtevna obuka naših stručnjaka koja je trajala godinu dana, danas možemo reći da naša Agencija funkcioniše kao da smo već u EU'', naglasio je Radović.

Radović je objasnio da se nova oprema primenjuje već nekoliko meseci i da omogućava bolje praćenje prisustva opasnih i štetnih supstanci u skladu sa novim standardima i metodama Direktive o vodama Evropske komisije propisanim 2014.godine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da napredak Srbije u zaštiti životne sredine nije moguć bez podrške i pomoći EU, kao i da će zahvaljući doniranoj opremi i postojećoj tehnologiji Agencije Srbija postati regionalni lider u monitoringu.

Trivan je naveo da je cilj da se uz pomoć EU i napore resornog ministarstva poboljša monitoring mreža kako bi se se što preciznije odredila 'dijagnoza' životne sredine u Srbiji i preduzele konkretne mere zaštite.

''Što analiza stanja bude perfektnija, znaćemo šta tačno da preduzmemo kada je reč o emisiji štetnih gasova ili žaštiti naših voda. Recimo, Srbija treba da investira u oko 300 sistema za preradu otpadnih voda, a monitoring će nam reći gde i šta treba da radi'', pojasnio je Trivan.

Ministar je podvukao da nije dovoljno da samo EU ulaže u poboljšanje kvaliteta životne sredine u Srbiji, već da to treba da čine i sve državne institucije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je životna sredina važan segment u EU koja blisko sarađuje sa državnim organima u Srbiji kako bi i njeni građani imali jednak kvalitet života.

''Ova donacija je deo šire saradnje sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom u cilju podizanja svesti o ekologiji i životnoj sredini. Mi u gradovima širom Srbije pomažemo podicanje centara za preradu otpadnih voda i na drugim aktivnostima u poboljšanju životne sredine'', rekao je Fabrici.

Dva instrumenta visoke tehnologije koja su danas predstavljena, donacija su EU iz projekta IPA 2012. "Uspostavljanje integrisanog sistema monitoringa životne sredine u oblasti kvaliteta vode i vazduha".

Njihovom primenom moguće je detektovati do nekoliko hiljada supstanci u uzorcima površinskih, podzemnih ili otpadnih voda.

Najčitanije