Profesorke iz Niša autorke Gramatike i Čitanke za 5. razred

Gramatiku i čitanku za peti razred, na Filozofskom fakultetu pripremali su dve godine. Ovo je prvi put da udžbenike za osnovce piše neko van beogradskog Univerziteta. Gramatika je spojena sa radnom sveskom, u kojoj je 450 zadataka.

"Nismo servirale deci definicije, nego smo se trudile da kroz razgovor sa decom i kroz razne zadatke, navedemo njih same da dođu do nekog saznanja", kaže Maja Vukić, docent na Filozofskom fakultetu.

Svoja iskustva u radu sa decom u ovu Gramatiku unele su dve nastavnice iz Niša i jedna iz Beograda.

"Nas tri koje radimo u Osnovnim školama primenele smo sve ono što radimo i isprobale, jer smo ove godine predavale petom razredu. Sve ono što se pokazalo uspešnim, razumljivim i primenljivim, mi smo unele u ovu knjigu", objašnjava Suzana Petrović, nastavnica u OŠ" Ivan Goran Kovačić".

Čitanku je radio drugi tim. U njemu, profesorka, dve docentkinje i asistenkinja sa Filozofskog fakulteta. Kažu velika odgovornost, jer je to jedan od najvažnijih udžbenika u životu svakog čoveka.

"Treba pokazati veliku odgovornost u pogledu razvoja čitalačkih sposobnosti i u pogledu stvaranja nečega što će biti novi čovek, a veliki čitalac u malom detetu", kaže Snežana Milosavljević Milić, profesorka na Filozofskom fakultetu.

"Ono što je posebno dragoceno u čitanci, to je deo koji se odnosi na samostalni stvaralački rad učenika, gde se zapravo taj njihov doživljaj i saznanja u tekstu produbljuju, ali na jedan kreativan način", objašnjava Snežana Božić, docent na Filozofskom fakultetu.

Ministarstvo prosvete dalo je ovim udženicima najviše ocene. Digitalno izdanje u kome tekstove čitaju naši poznati glumci, takođe je sastavni deo ovog učeničkog kompleta.

 

Najčitanije