U Petnici dodeljene nagrade mladim herojima znanja

Odabrano je petnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma i svi oni su poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za EXIT, kurseve za lični razvoj HR centra Beograd i poklon paket izdavačke kuće "Vulkan".

Prvaci u svojim oblastima dobili su i novčanu nagradu od po 100.000 dinara.

Svi dobitnici će imati i zasluženi medijski prostor, a biće promovisani i kroz EXIT plaformu, sa ciljem da se društvu pruže pozitivni uzori koji će biti inspiracija mladim ljudima, ali i celokupnoj javnosti.

"Sadašnjost i budućnost društva je određena našim odnosom prema najboljim mladim ljudima u zemlji. Želimo da zajedničkom akcijom podržimo i skrenemo pažnju na sve one koji se neumorno trude da unaprede sebe i svoje okruženje, i da kroz svoj uspeh pošalju poruku svima da je sve moguće", izjavio je predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

Kazao je i da mu je posebno drago da je dodela Youth Heroes priznanja trećoj generaciji dobitnika organizovana u Petnici, koja je najveći rasadnik mladih talenata u regionu.

Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktorka Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR NIS-a, kazala je da su mladi ljudi koji su danas nagrađeni "naša budućnost na delu" i da u potpunosti oslikavaju ovaj slogan kompanije NIS.

"Mladi su potencijal, stožer društva i ključ napretka zajednice, ali ukoliko su oni ujedno ispravan primer i neophodan vodič svojoj generaciji, onda su oni istinski heroji, na njih treba da se ugledamo, njih treba da podržimo, njima da se ponosimo", rekla je Lakićević.

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici, dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukuruzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorantkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata "Kilometar kose" i "Rok kamp za devojčice", dok je treću nagradu dobio Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja "Novo kulturno naselje".

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda "BUT&CO", Vladimir Stanković, osnivač platforme "PetGards", prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom Pijanisti, koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike, prirodnih nauka i informatike.

Konkurs je realizovala EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku Radio televizije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i izdavačke kuće "Vulkan".

Najčitanije