Borisov: Pokazali smo da je sebičluk na Balkanu nestao

Obraćajući se učesnicima Bečkog ekonomskog foruma u Sofiji, na kojem su bili premijeri iz regiona, Bojko Borisov im je rekao da im se ne obraća kao gostima, već kao dragim susedima, prijateljima, i partnerima.

Citirajući bugarsku poslovicu da treba sami sebi da pomognete, da bi vam Bog pomogao, Borisov je rekao da se upravo juče na Samitu videlo koliko je teško uključiti temu Zapadnog Balkana.

"Ali, pokazali smo da je sebičluk na Balaknu nestao. Tači i Vučić su se rukovali, razgovarali... Nemojte da mislite da su Makron, Merkelova, Mej došli slučajno da se sretnu i rukuju. Pokazali smo jedinstvo i snagu Evrope, a pokazali smo i da istorijski možda imamo nekih razlika, ali važan nam je mir i važno nam je da Balkan učinimo gradilištem, gde će se graditi koridori, železnice", rekao je Borisov.

Podvukao je da je potrebna što veća ekonomska saradnja, i da je sramota što Slovačka ima veći BDP od svih zemalja zapadnobalkanske šestorke.

Borisov je poručio da mir, tolerancija i dijalog treba da budu naše smernice i poručio da je veoma zahvalan predsedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić što su bili u Sofiji.

Nada se da će agenda pridruživanja Zapadnog Balkana EU nastaviti da se sprovodi i nakon što Bugarska prestane da predsedava Unijom.

Dodao je i da će, kada najavljeni infrastrukturni projekti budu završeni, Balkan biti potpuno drugačije mesto.

Najčitanije