Brnabić: Fokus EU neizbežno usmeren na Zapadni Balkan

Brnabićeva je, nakon Bečkog ekonomskog foruma, rekla da je posle Samita nedvosmisleno postala neizbežna činjenica da se razgovara o proširenju EU i priključenju Zapadnog Balkana Uniji.

"To je tema koja je nakom Samita u Sofiji ostala kao nezaobilazna tema EU i nadam se da će ta tema ostati goruća i za Austriju, koja preuzima predsedavanje EU od Bugarske", kazala je ona.

Rekla je da je zanimljivo kako se Samit, na simboličan način, završio Bečkim ekonomskim forumom, jer se time najavljuje preuzimanje predsedavanja EU od Austrije.

Premijerka je izjavila da je zadovoljna učešćem Srbije na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, kao i da je Srbija maksimalno iskoristila svoje prisustvo na tom skupu.

"Nisam očekivala ništa konkretnije, nemam prevelika očekivanja zato što se fokusiram na to šta Srbija treba da radi, koliko brzo Srbija treba da ide u reformama da bi građanima Srbije bilo bolje", rekla je premijerka novinarima.

Prema njenim rečima, ako Srbija uradi svoj deo posla na najbolji način i najbrže što može, to će dovesti Srbiju, kaže, mnogo bliže EU.

"Ono što su naša očekivanja jeste da se otvori još nekoliko poglavlja u junu, ali mislim da je važno da je na ovom samitu nedvosmisleno svim evropskim liderima na agendu stavljen Zapadni Balkan", ukazala je Brnabićeva.

Kaže da je zadovoljna zato što je Srbija dobila značajan prostor u Sofiji, kao i što je predsednik Vučić, koji je i bio vođa delegacije na Samitu, imao dobre razgovore sa kancelarkom Merkel, sa francuskim predsednikom Makronom, sa švedskim premijerom, liderima u regionu...

"To je maksimalno što je Srbija mogla da iskoristi. Zadovoljna sam time, zadovoljna se vraćam u Beograd", podvukla je Brnabićeva.

Srbija imala jedno od najuticajnijih mesta na Samitu 

Bugarskom premijeru Bojku Borisovu i njegovoj zemlji zahvalila je na podršci koju je pružio Srbiji na Samitu.

"Videli smo da je Srbija imala jedno od najuticajnijih mesta na Samitu juče, a to se nastavilo i danas. Mislim da je tome jako doprineo lično Borisov", ukazala je Brnabićeva

Istakla je da je Bugarska postigla ono što je želela i obećala, a to je da je fokus predsedavanja EU usmeren na Zapadni Balkan.

Rekla je da je sa Borisovom razgovarala oko najvažnijih projekata koje imamo danas zajednički, a to su gasna interkonekcija, kao i završetak istočnog kraka Koridora 10.

"Gasna interkonekcija sa Bugarskom je važna zbog naše energetske sigurnosti u budućnosti", podvukla je Brnabićeva.

Istakla je da je razgovarala i o spremnosti svih strana na kompromis u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Prenela je da je uputila poziv bugarskom premijeru da krajem juna dođe u posetu Srbiji, kako bi nastavili razgovore o zajedničkim stvarima koje treba završiti.

Najčitanije