Ulice bez imena i kuće bez broja postaju prošlost

U naselju u kome se svojevremeno izgubilo i "Guglovo" vozilo, za adresu se pitaju samo iskusni poštari. Ni za njih nije uvek jednostavno da u Kaluđerici isporuče pošiljku. Posebno kada u vreme godišnjih odmora na teren izađu mlađe kolege.

Rajko Simić, poštar u beogradskom naselju Kaluđerica, kaže da kolege obučavaju, ostave im broj kako bi ih pozvali u slučaju da ne mogu da se snađu.

"Problem je jer se brojevi ne slažu, ima i duplih brojeva. Nalazimo ih po prezimenu pošto mi, kolege, znamo gde je koja kuća", ističe Rajko. 

U Srbiji, od 73.000 ulica, gotovo 27.000 nema zvanično ime. Pošta za njih koristi svoje interne nazive. A u Kusatku, osim ulica bez imena i kuća bez broja, isporuke komplikuje i 200 osoba sa istim imenom i prezimenom. To nije i jedina adresna nedoumica.

"Poseban problem su identični nazivi ulica u većim gradskim mestima. Tako na teritoriji Beograda imamo 33 beogradske ulice, 19 avalskih i 17 prvomajskih", kaže Srđan Jovanović, direktor Funkcije poštanske mreže.

U Loznici će o trošku države biti rešene bar one bezimene. Od februara dobijaju table sa imenom. A država će finansirati i postavljanje tabli s brojevima na kuće 10.000 meštana.

"U toku je procedura nabavke s imenima tabli koje će biti postavljene na početku i kraju svih 678 ulica koje nisu imale imena. Reč je o 1.376 tabli, time zaokružujemo prvu fazu projekta. U drugoj treba sprovesti javnu nabavku i tada ćemo nabaviti i postaviti pločice s kućnim brojevima", kaže član Gradskog veća Loznice Dejan Stalović.

U drugim mestima taksa za kućni broj je pojeftinila sa 5.400 na 2.700 dinara. Promena adrese znači i promenu u dokumentima. U Republičkom geodetskom zavodu kažu da tu neće biti dodatnih troškova.

"Svi koji imaju čipovane lične karte, za njih je promena adrese besplatna samo treba da se obrate nadležnom MUP-u, i podnesu zahtev. Oni bez čipovane lične karte plaćaju izradu obrasca, to ne moraju odmah već po isteku roka važenja svih dokumenata", kaže Vesna Protulipac, Republički geodetski zavod.

Adresni registar preduslov je za funkcionisanje i određenih elektronskih servisa. Mogao bi da pogura Srbiju na Duing biznis listi Svetske banke.

Najčitanije