"Borba protiv ID da ne bude borba protiv muslimana"

"Trebalo bi da pazimo da se ova borba ne pretvori u borbu protiv islama i muslimana uopšte", rekla je Fon der Lejenova u svom govoru na ovoj konferenciji koja je započela danas.

Rojters ocenjuje da je ministarka time iznela diskretno upozorenje protiv poteza SAD.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis je rekao da je veza između Evrope i Amerike najjači bedem protiv nestabilnosti i nasilja.

U pokušaju da smiri nervozne saveznike i pojasni izjave predsednika SAD Donalda Trampa rekao je da: "Transatlanska veza ostaje najjači bedem protiv nestabilnosti i nasilja".

Dodaje da je siguran da će veza ojačati naša partnerstva u sukobu protiv onih koji napadaju nedužne ljude ili naše demokratske pokrete i slobode.

Potpredsednik SAD Majk Pens sutra će održati govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sa istim ciljem umirenja nervoznih saveznika i pojašnjenja Trampovih izjava, ocenjuje Rojters.

Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble rekao je da Nemačka mora i hoće da troši više novca na odbranu.

Dodao je da je to pitanje bezbednosti koje Evropa i NATO moraju uraditi zajedno, a da se već kreću u tom smeru sa Evropskom odbrambenom unijom.

"Moramo trošiti više novca na to, odlučili smo tako u nemačkoj vladi i bez sumnje ćemo ispuniti naše obaveze", rekao je Šojble.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da će izdati novo izvršno naređenje kako bi ponovo uspostavio zabranu ulaska u SAD muslimanskim građanima iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Navodi da takav potez za cilj ima da zaštiti zemlju od terorističkih napada.

Na 53. konferenciji bezbednosti više od 500 političara i poslovnih ljudi razgovaraće o aktuelnim bezbednosnim izazovima, uključujući zabrinjavajuć stanje globalnog poretka i jačanje neliberalnih trendova širom sveta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsednik Majk Pens, ministar obrane Džejms Metis, generalni sekretar UN Antonio Guteres, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predvode listu više od 30 zvaničnika, osamdesetak ministara spoljnih poslova i obrane koji će se za vikend okupiti u hotelu Bajerišer Hof u središtu bavarske prestonice.

Najčitanije