U Hagu emitovan dokumetarac o razaranju Dubrovnika

Film je prikazan u okviru serije dijaloga o nasleđu tog ad hok suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Dokumetarac, kako je saopšteno, predstavlja sveobuhvatan rad Tribunala na rešavanju zločina sistematskog uništavanja religijskih, obrazovnih i kulturnih institucija.

Premijeri filma je prisustvovalo više od 120 gostiju, uključujući diplomate, predstavnike ne vladinih organizacija, advokate, akademike i studente.

Pozdravljajući goste predsednik Tribunala Karmel Ađijus rekao je pored ostalog , da je, nažalost, uništavanje kulturne baštine ponovo tema današnjice.

"Mi u Tribunalu verujemo da naš doprinos ovim naporima čini deo našeg nasleđa", naveo je Ađijus.

Nakon emitovanja filma, usledila je panel diskusija o "pionirskom" radu Tribunala koji je razjašnjavao postojeće zakone i privodio pravdi tu vrstu zločina.

Panelisti su, kako se dodaje, diskutovali i o lekcijama koje treba da budu naučene i u slučaju prevencije zločina protiv kulturne baštine i u slučaju adekvatnog pravnog odgovora na njihovo činjenje.

"Dubrovnik i zločini protiv kulturne baštine" je 6. film u seriji dokumentaraca koje je producirao Tribunalov "Outreach" program, a koji većim delom podržava Evropska unija.

Najčitanije